åhooj ...

Dag: 2011-08-30 | Kl: 19:19:31 |Mica´s dag | Kommentera (2)
då har de gått ett tag igen sen ja skrev nåra rader , vad har hänt då.... bla i lördags så ble de ett jäkla åskoväder här med en tromb  satan i gatan det är de värsta oväder ja vart me om den tog vårt favvo äppelträd =( de regna sååå möe så det gick inte att se ut genom fönstret över huvud taget sen small de som faan och lyste upp i köket då skickade de ur elkontakten till telefonen så den är trasig men de är de som blev här sen i byn låg de massa träd vid paddocken och plast möblerna där låg långt ut på gärdet bla bords skivan till de möblerna sågs inte till sen runt om så har man hört att massa träd har blåst omkull ja nog om de annars då ... te hälja är de oxhälja i filipstad blir väl upp en sväng behöver strumpor bla sen på söndag åker gubben upp te jämtlann för pyssel med jaktstugan dom har där och älg/björn jakt . ja å idag var emelie in på arbintervju i karlstad och hon har fått jobb riktigt kul för henne till veckan ska hon dit och gå brevid å lära sig och de blir extra jobb underseptember sen från o med oktober får hon schema att jobba efter jättekul för henne =)
ne nu ska ja ta värktab har så ont i panna  å lägga mig i söffa en stund men vi hörs snart igen så ha de gött alla=)
gammalt kort på lilleman hihi så liten då
en favvoplats när jag sitter vid datorn =)
ute på äventyr=)

saft kokning!

Dag: 2011-08-16 | Kl: 17:05:17 |Mica´s recept | Kommentera (0)
här kokar vi saft för fullt , vi plockade 6 kilo svartvinbär så de de blev 5 liter saft =) nu kokar vi rabarbersaft =) får se va mycke de blir sen när de ä klart =)
här är receptet på rabarbersaften
1 kg rabarber
1.5 l vatten
4.5 dl strösocker
1 st citron, saften

Gör så här

1. Skär rabarbern i småbitar och med vatten i cirka 15 minuter, rör inte då blir saften grumlig. Sila och släng rabarberresterna.

2. Koka upp spadet igen tillsammans med strösocker och citronsaft, låt svalna.

3. Häll upp saften i tillbringare eller flaska.



ut tebax te köke å kika te saft grytorna=) ha dä gött alla =)



Sönda.....

Dag: 2011-08-14 | Kl: 17:11:01 |Mica´s dag | Kommentera (0)
go eftermidda =) här har dagen gått fort i morse vid 10 for vi bort till mor å far vi skulle ta följe ut till skogen för å plocka svamp vi var på två ställen 1.a hitta vi inte värst möe men andra stället sen så fyllde vi upp påsarna allihopa var hemma vid 14,15 och då ställde jag mig och rensade kantarellerna fyllde 10 liters grytan och 5 liters grytan så nu har vi fått i hop en hel del efter alla skogspromenaderna ska väl ta nån liten tur till bara sen har vi ju trattisarna men de har vi ett ställe som vi plockar på varje år vi fyller ica kasse efter kasse å de är bara en liten promenad dom turerna vi gjort dessa dagarna är mellan 2,5-4 timmars prmenader så nog har man fått motion för denna veckan =)
den stora grytan har vi fyllt vid ett annat tillfälle sen har de blitt nåra 2liters grytor=)
igår va vi på kräft fest så dessa rackarna njöts de av kan ja säga=)'
ne nu tror ja kantarellerna kokat färdigt så blir å ta reda på de men vi hörs ha de gött alla=)

Onsda 10 augusti!

Dag: 2011-08-10 | Kl: 18:10:21 |Mica´s recept | Kommentera (1)
Idag har de vart en sån där innomhus dag riktigt de har regnat hela dagen vräkt ner i mellanåt vid middastid bytte vi till regn täckena på pållarna , värkade även mysens hovar =)igår började jag göra svart vinbärs gelé och fortsatte idag gjort på 6 kilo svarta och i förmiddas va ja ut å plocka av dom röda å vita och kokade gelé på de åxå nu har jag bara paradis äpplena kvar å plocka men de regnar såå , så ja får vänta ett tag till
receptet på gelé
3kg vinbär
15dl vatten
låt koka 5-10 min
häll i
sylt socker ca 8-9 hekto
alla recept ja hittat har dubbelt så möe socker
koka sen 10-20 min utan att röra gör test om gelén är klar jag brukar droppa på nåt svalt så ser du om de är klart
om de ändå skulle visa sig att de är för löst när de kallnat så kan man koka de igen med ännu lite mer socker 1-2 dl
häll upp på rengjorda burkar =)
sophie blev sugen på å baka så hon gjorde dessa
Sophies Mintgömmor!
1 dl florsocker
200g smör
1 dl potatismjöl
4 ½dl vetemjöl
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
100 g mörk choklad
3-4 droppar mintextrakt
Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Använd gärna en matberedare så går det snabbare.
Rulla degen till små bollar och lägg på en bakpappersklädd plåt.
Tryck till med tummen i mitten på varje kaka så det blir en liten fördjupning.
Grädda kakorna i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. Låt kakorna kallna.
Smält chokladen och droppa i mintextraktet.
Fyll groparna i kakorna med mintchokladen.
Sophies Mintgömmor!
1 dl florsocker
200g smör
1 dl potatismjöl
4 ½dl vetemjöl
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
100 g mörk choklad
3-4 droppar mintextrakt
Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Använd gärna en matberedare så går det snabbare.
Rulla degen till små bollar och lägg på en bakpappersklädd plåt.
Tryck till med tummen i mitten på varje kaka så det blir en liten fördjupning.
Grädda kakorna i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. Låt kakorna kallna.
Smält chokladen och droppa i mintextraktet.
Fyll groparna i kakorna med mintchokladen.
nu ska ja gå å röja undan lite i köket men önskar alla en skön kväll=)

Langos ....

Dag: 2011-08-02 | Kl: 20:34:20 |Mica´s dag | Kommentera (0)

25gr jäst,

3dl vatten,

1dl potatismjöl eller 1stor kokt potatis,eller 1dl maizenamjöl

1tsk salt

, 7dl mjöl

rör ihop till en deg och låt sen jäsa 30-40 min

baka in lite mer mjöl den ska vara i konsistensen som en pizzadeg.

Dela degen i 8 delar och kavla ut rätt så tunna rundlar låt dom sen

jäsa i ca 10min på mjölat bakplåtspapper. sen är det bara att fritera

dom gyllenbruna, vänd dom ett par gånger under tiden, när dom är

klara så kan man pensla dom med vitlöksolja om man vill och sen

lägger man på gräddfil och rödlök och skaldjur eller så kan man ha

skinka ost och ananas eller grädde och sylt fast utan vitlöksoljan då

(jag har gjort med maizena mjöl och dom blir kanon goda )
vi hade sophies vitlöks dressing ,räkor och hackad gul lök (då röd va slut) och lite gräslök på
sophies dressing är creme fraice , pressad vitlök,örtsalt,grillkrydda efter smak
smaklig måltid

1:a Augusti

Dag: 2011-08-01 | Kl: 10:39:17 |Mica´s dag | Kommentera (0)
Ja då va de ny mån igen då hoppas den blir kanon fin mycke sol å blå himmel å nån regn skur nattetid för svampen =) för de vill man ju ha i frysen till vintern så gött å göra stuvning å ha på mackor eller i såser =)
Igår körde vi hö upp på rännet så nu finns de så vi klarar oss hela vintern har inget minne av att de har vart såå möe hö däruppe , så skönt att ha de hemma slippa flänga å hämta ett lass då å ett då nu är det 4,5 lass där=)
Idag ska vi hjälpa en granne köra in sitt tror de var pressat igår så de ska in på hans ränne så om en stund ringer han nog och vi får dra dit =)
Och idag skiner sola frå klar blå himmel , vindstilla just nu men de får gärna fläkta lite sen =)
igår fyllde sebastian (brorsson) 11 år så efter hö köringa igår tog vi välförkänta sköna duschar sen gick vi över till honom och grattade blev kvar där till ca 21 sen hem å landade i söffa framför en film
nä nu ska ja ta mig en köpp kaffe å sätta mig å njuta en liten stund på altanen men vi hörs snart igen ha de gött alla=)
vår saknade älskade Findus ;(

RSS 2.0